Alege un boiler potrivit pentru eficiență maximă

Alege un boiler potrivit pentru eficiență maximă
Alegerea unui boiler poate fi o decizie destul de importantă. Boilerul este o investiție esențială în orice locuința, mai ales pentru cei care locuiesc la casă. Însă boilerul a devenit popular și în rândul celor care stau la bloc, deoarece au ocazia de a investi într-un boiler electric sau un boiler termoelectric. Pentru locuitorii la casă/vilă, un boiler pe lemne poate părea o investiție mai avantajoasă. 

Pentru a clarifica anumite lucruri în legătură cu termenii, un boiler și un cazan sunt aproximativ același lucru. Boilerul vine din limba germană și este o utilizare mai nouă.  Pentru că este ceva mai vechi, cazanul denotă un rezervor de apă caldă cu încălzire proprie. Un fel de recipient cu o gaură sub sau în acel vas, care încălzește apa înainte să faci baie. Un boiler face același lucru, doar că are mai multe întrebuințări domestice, comerciale și industriale.

Un boiler convențional este capabil să încălzească apa și să o stocheze într-un rezervor de apă fierbinte, menținându-l cald timp de mai multe ore până când este nevoie. Odată ce apa caldă stocată se epuizează, va trebui să aștepți să fie încălzită mai mult și rezervorul să fie reumplut. Aceste sisteme sunt mai bune pentru casele de dimensiuni mari, care au mai multe băi și multe radiatoare, totuși rezervorul poate ocupa un spațiu considerabil. Mulți oameni folosesc dulapul în care este depozitat rezervorul ca dulap de aerisire.

Boilerele combinate, sunt cea mai populară alegere a oamenilor din România imediat după modelele de boiler electric. Acestea funcționează furnizând apă caldă la cerere direct de la rețea, fără a fi necesară conectarea la un rezervor de stocare. Deoarece un boiler combinat furnizează apă fierbinte la presiunea rețelei, îți permite să utilizezi un duș fără a fi nevoie de o pompă de duș suplimentară. Toate componentele dintr-un boiler termoelectric sunt conținute într-o singură unitate și nu este nevoie de un rezervor separat de apă caldă, ceea ce face ca aceste boilere să fie ideale pentru proprietăți cu spațiu limitat.

Pentru acele case mai spațioase, există un tip de boiler cunoscut sub numele de combină de depozitare. Funcționează ca un boiler combinat, totuși au un rezervor de apă caldă similar cu un sistem convențional care permite stocarea și utilizarea ulterioară a excesului de apă caldă.
 

Ce mecanism foloseste un boiler de sistem? 

Boilerele de sistem funcționează prin alimentarea directă cu apă caldă a unui cilindru de stocare și a caloriferelor din casă. Similar unui boiler combinat, componentele principale ale acestui sistem sunt stocate într-o singură unitate, ceea ce simplifică instalarea și întreținerea. Spațiul disponibil în casă ar putea dicta tipul de boiler cel mai potrivit. Majoritatea proprietăților mai mici au spațiu de depozitare limitat, ceea ce poate face imposibilă adăpostirea unui rezervor de apă caldă separat. De exemplu, este posibil să nu ai spațiu pentru un boiler, un rezervor mare de apă caldă și un rezervor de apă rece, prin urmare, un boiler combinat ar fi probabil cea mai bună alegere.

Este important să te gândești dacă dorești sau nu să păstrezi același sistem ca cel deja existent în casa ta. De obicei, cel mai bine este să păstrăm același sistem din perspectiva costului și a caracterului practic. Totuși pot exista ocazii în care o schimbare la un alt sistem poate fi mai bună. Acest lucru este mai probabil să fie văzut în cazul caselor mai vechi, deoarece construcțiile mai noi vor avea, de obicei, sistemul optim. Reține că sistemele diferite vor necesita, de asemenea, cantități diferite de spațiu și pot să nu fie întotdeauna potrivite.

Tipul de boiler pe care îl dorești va depinde și de utilizarea apei calde. Dacă este probabil să existe o cerere de apă caldă simultan la diferite prize, atunci un boiler de sistem sau un boiler convențional, care include un cilindru de apă caldă, poate fi mai potrivit decât un boiler combinat. Cu toate acestea, acest lucru va depinde de spațiul suficient disponibil. Există o modalitate care poate fi folosită pentru a calcula cât de multă căldură pierde locuința ta. Se ia în considerare suprafața camerei, numărul de calorifere, cantitatea de uși și ferestre și calitatea izolației din casa ta.
 

Ce caracteristici au fiecare dintre cele 4 tipuri de boilere? 

Boilere electrice 

Alegerea unui boiler electric oferă avantajul că pot fi instalate în orice tip de spațiu care este conectat la rețeaua electrică. Astfel, ele devin o soluție în cazul locuințelor care nu sunt racordate la rețeaua de gaze naturale. În comparație cu boilerele pe gaz, acestea sunt mai ecologice, mai ușor de instalat pentru că nu necesită condiții speciale și, de multe ori, chiar și mai eficiente din punct de vedere al consumului. Așadar, deși prețul de achiziție al unui boiler electric poate fi ceva mai mare, investiția va fi amortizată în timp, deoarece este mai economic în ceea ce privește consumul.

Boiler termoelectric

Modelele de boilere termoelectrice se disting prin faptul că pot utiliza drept combustibil atât agentul termic, cât și energia electrică. Un boiler termoelectric are un mare avantaj, deoarece poți încălzi apa atât prin conectarea boilerului la o centrala termica, dar totodată acesta poate funcționa și de sine stătător, folosind energia electrică. Un astfel de echipament este util pentru încălzirea unei cantități de apă de până la 100-150 litri.

Boilere indirecte

Boilerele indirecte nu necesită o sursă individuală de căldură. În plus, pentru că aceste tipuri de boilere folosesc schimbătoarele de căldură, procesul de încălzire a apei este mult mai rapid și mai eficient, chiar dacă este vorba despre o cantitate mai mare. Un alt avantaj important este că un astfel de echipament poate furniza apa caldă către mai multe puncte, fără ca presiunea să scadă.

Boiler pe lemne 

Instalarea unui boiler pe lemne este o soluție avantajoasă în cazul în care fie nu ai locuința racordată la rețeaua de gaze naturale, fie nu îți permiți să investești într-un boiler electric performant. Dacă te hotărăști să optezi pentru un boiler pe lemne trebuie să știi însă că va fi nevoie să creezi condiții speciale, cum ar fi un coș de evacuare, dar și să asiguri racordarea la rețeaua de apă.
În funcție de necesități, fiecare din cele 4 tipuri de boilere vor prezenta beneficii și randament sporit! Descoperă gama noastră și comandă online!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!