Vrei să ai o bucatarie moderna? Ține cont de aceste reguli!

Vrei să ai o bucatarie moderna? Ține cont de aceste reguli!
Fără îndoială că în cadrul unei locuințe, bucătăria este încăperea cea mai utilizată, de toți cei ai casei. Este locul unde se servește masa, se pregătesc mâncăruri delicioase, se iau decizii importante la un ”pahar de vorbă”, masa din bucătărie ține loc, câteodată de birou de lucru, iar pentru cei mici se transformă într-un loc de joacă. Prin urmare, este foarte important ca această cameră să aibă acea amenajare care să ducă mai mult cu gândul la un cămin, decât o simplă cameră și atât. Și, pentru că nu este chiar ușor, avem pentru tine câteva recomandări despre cum îți poți amenaja o bucatarie moderna chiar la tine acasă. 

Bucătărie open space

Stilul american, sau cel cu bucătăria open space în living este preferat de majoritatea românilor. Este și normal, deoarece după cum îi spune și numele, îți oferă acea senzație de spațiu pe care ne-o dorim cu toții. Este o bucatarie moderna și îți oferă ceva mai multe posibilități privind amenajarea pieselor de mobilier, a electrocasnicelor, și chiar chiuveta bucatarie nu mai pare atât de anostă în acest spațiu. Pentru că tot a venit vorba despre aceasta, îți sugerăm ca acea baterie chiuveta bucatarie pe care o alegi să fie întotdeauna aleasă în funcție de stilul în care ai amenajat această cameră, ca totul să fie în armonie. 
Din păcate, o bucatarie moderna, amenajată în stilul american, are și un dezavantaj: pentru că nu există perete despărțitor dintre living și camera unde se prepară mâncarea, cam tot mirosul se va duce în toată casa. Există și hote, care pot remedia o parte din problemă, dar parcă uneori este nevoie de ceva mai puternic.  

Bucătărie cu mobilă în formă de L sau U

O altă variantă de amenajare a bucătăriei este cea cu mobila în L sau U. Sunt variantele preferate atunci când spațiul pe care îl ai la dispoziție nu este unul foarte generos, pentru că în acest fel ai parte de o organizare mai bună a acestuia. Avantajele sunt numeroase: multe spații de depozitare, un blat mare, iar zona de servit masa este bine delimitată. Atenție însă, nu folosiți mobilă închisă la culoare, deoarece în acest fel bucătăria ta va părea mult mai întunecată și mai lipsită de spațiu. 

Bucătărie dreptunghiulară

Acele bucătării înguste, în formă de dreptunghi, sunt cele care îți ridică mari provocări atunci când vine vorba despre amenajarea lor. De regulă, specialiștii sunt de părere că în acest caz, cel mai indicat este așezarea mobilei în L. Recomandarea cu mobilierul deschis la culoare rămâne valabilă. Încadrarea unei mese extensibile, care va economisi mult din spațiu, este de asemenea o soluție.

Bucătărie de vară

Dacă locuiești la curte, ai posibilitatea să îți amenajezi o bucătărie de vară, pentru a te bucura din plin de mesele servite în aer liber pe toată durata sezonului estival, ba chiar și o parte din toamnă. Ai mână liberă la amenajare, pentru că frumusețea acestui spațiu este dată tocmai de verdeața din jur, dar ai grijă să extinzi rețeaua electrică, cele de gaze, apă și canalizare. Cât privește pardoseala, varianta mai ieftină este să apelezi la plăcile ceramice, dar dacă ai la dispoziție un buget mai generos, încearcă piatra naturală și nu vei regreta. 
Pentru că avem de a face cu o bucătărie deschisă, aproape în aer liber, mobilierul ales trebuie să fie unul rezistent la umezeală, căldură puternică și praf. Un set de scaune și masă din ratan este potrivit pentru o bucătărie de vară modernă, chiar și cele din răchită sunt indicate, doar că mai mare atenție la cum le încadrezi în întregul decor. 

Trucuri de la specialiști, pentru o bucatarie moderna

Specialiștii în amenajări interioare sunt de părere că există anumite trucuri care te pot ajuta să transformi un spațiu aparent banal într-unul preferat de întreaga familie. Pe câteva dintre ele ți se prezentăm și noi, în speranța că îți vor fi de folos: 

Mobilierul de bucătărie

Cu toții ne dorim camere pline de lumină naturală, sau măcar amenajate astfel încât să pară cât mai luminoase. De aceea, în special dacă bucătăria este una mică, mobilierul de bucătărie trebuie ales în nuanțe deschise. Dacă însă spațiul nu este o problemă, poți folosi și mobilier închis la culoare, sau unul într-o nuanță puternică, precum roșu, albastru închis, verde sau chiar negru. Oferă-i bucătăriei tale un plus de stil și eleganță cu finisaje simple, deschise la culoare, chiar și albe. Și, mai ales, nu folosi prea multe culori pentru bucătărie, pentru că devine obositor pentru ochi. 

Corpurile suspendate

Aici nu există o regulă clară, dar de obicei majoritatea preferă o distanță de aproximativ 60 – 70 de cm față de blat. Mai multă atenție însă la amplasarea hotei, care trebuie să fie la mai mult de 70 de cm față de plita aragazului, pentru a putea trage eficient aburii preparatelor. 

Blatul de bucătărie

Materialul din care este fabricat blatul de bucătărie este criteriul după care acesta este ales. În ultima vreme, granitul este preferatul, deoarece se potrivește perfect cu numeroase stiluri, precum cel modern sau minimalist, dar și nuanțele sale numeroase nu sunt de neglijat. Un aspect plin de eleganță este dat de un blat din marmură, dar este mai scump și mai greu de îngrijit. 
Mai există și blat din beton, pe care sunt montate plăci de faianță, din lemn masiv – pentru cei care adoră stilul rustic, dar și clasicul blat laminat, cea mai accesibilă variantă, și care încă mai este folosită, în special și pentru că este ușor de întreținut și rezistă bine la multele pete care apar, de regulă, în bucătărie. 

Faianța și gresia

Faianța și gresia rămân cele mai populare alegeri atunci când vine vorba despre pereții și pardoseala bucătăriei. Este și normal deoarece sunt ușor de curățat și fac față cu brio multelor ”accidente” care se petrec în acest spațiu. De regulă, blatul și faianța se cumpără în aceeași nuanță, pe care o alegi după bunul plac, cu condiția să nu încarci prea mult spațiul. Și, pentru că îți dorești o bucatarie moderna, ce părere ai de o faianță mozaic, pentru un plus de chic? 

Instalații sanitare

Alegerea unor instalații sanitare nu trebuie făcută chiar la întâmplare și nu doar pe principiul să se potrivească bine cu amenajarea bucătăriei. Trebuie să alegi piese de calitate, o bucătărie potrivită cu spațiul și cu toate finisajele la superlativ. Nu ezita să ceri recomandarea specialiștilor.

Greșeli frecvente în amenajarea bucătăriei

Din păcate, nu de puține ori au loc și greșeli în amenajarea acestei camere.
Cea mai comună eroare este să nu ții cont de importanța spațiilor de depozitare, iar criteriul estetic să primeze în fața celui dat de utilitate. De asemenea, nu de puține ori spațiul ajunge să fie supraîncărcat sau să ofere această imagine, din cauza culorilor mai puțin inspirate pe care le-ai folosit. Nu îți mobila bucătăria după tendințele modei, pentru că ele se schimbă la fiecare an, mai bine folosește ceea ce îți place și ceea ce îți pune în valoare și personalitatea.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!