Despre panouri solare: Costuri și beneficii

Despre panouri solare: Costuri și beneficii
Protejarea mediului înconjurător de efectele negative ale poluării a început să fie principal preocupare a oamenilor și a marilor companii, cel puțin în ultimele decenii. De aceea, s-au căutat cele mai bune soluții pentru a dezvolta sisteme cât mai eficiente, care să folosească energii regenerabile, și nu resursele naturale, aflate în scădere continuă.
An de an apar noi tehnologii, cu un randament care ne ia prin surprindere, deși cele mai multe dintre ele sunt abia la început, potențialul lor este însă unul uriaș. 

Energia solară
Fără îndoială că energia solară este una dintre variantele câștigătoare, deoarece nu doar că nu poluează, este inepuizabilă și, mai ales gratuită. Folosirea de panouri solare a început să devină o normalitate, și din ce în ce mai mulți utilizatori casnici optează pentru ele pentru a avea parte de apă caldă la discreție și un confort termic sporit. De asemenea, costurile facturilor la energia electrică sunt derizorii. Cu toate acestea, la ora actuală, în România, folosirea acestora, în special în sezonul rece este destul de problematică, pentru că nu există energie solară constantă. În acest caz, ai nevoie de panouri solare sau poți folosi o centrala termica.

Așadar, dacă vrei să contribui la protejarea mediului înconjurător și, în același timp, să reduci cheltuielile totale ale gospodăriei tale, atunci tot ce îți trebuie pentru a profita de această resursă regenerabilă este un panou solar care captează energia solară și o transformă în energie termică. 
 

Care sunt costurile pentru panouri solare?

Nu există un răspuns general valabil. Cert este că aceste costuri sunt calculate ținându-se cont de scopul final al sistemului, dar și numărul de persoane care locuiesc în acel spațiu. Instalat în mod corect, și folosit corespunzător, un astfel de sistem – chiar dacă poate părea destul de scump la început, are avantajul că vei cheltui cu până la 70% mai puțin, anual, față de costurile de până acum. Facturile lunare care îți dădeau fiori reci până acum nu vor mai fi o problemă, iar investiția inițială se va amortiza foarte rapid. 
 

Avantajele unui panou solar demne de luat în seamă

Există multe avantaje de care te poți bucura atunci când vei opta pentru panouri solare, pe care ți le prezentăm și noi, pe scurt.

● Facturi mai mici

Folosirea acestor panouri solare contribuie la un consum mult mai mic de energie, deși confortul tău nu va avea de suferit, ba dimpotrivă. Și, după cum ți-ai dat seama și singur, un consum mai mic de energie înseamnă și facturi mai mici. Este, de departe, avantajul cel mai cunoscut al acestora.

● Crește valoarea casei tale

Vrei să te muți în altă parte? Vei primi mult mai mulți bani pentru casă, deoarece acest sistem crește valoarea acesteia.

● Durată mare de viață

Specialiștii în domeniu sunt de părere că aceste sisteme au o durată mare de viață, care trece de 25 – 30 de ani, așa că te poți bucura mult timp de investiția făcută. Una care se va amortiza foarte rapid, iar facturile tale lunare vor avea valori care ți se vor părea aproape ireale. În sens pozitiv, desigur! 

● Folosit atât urban cât și rural

Nu contează că locuiești la oraș sau în mediul rural, energia solară nu ține cont de aceste detalii și va funcționa de fiecare dată ireproșabil. Chiar și în zone în care, de regulă, nu sunt acoperite de rețeaua națională de energie electrică, și unde instalarea acesteia ar fi una exorbitant de scumpă. 

● Întreținere simplă

Nu trebuie să îți faci griji nici măcar în ceea ce privește întreținerea acestora. Specialiștii îți reamintesc că nu este vorba despre piese mobile, sau unele care să se uzeze sau să necesite înlocuiri periodice. De aceea, pentru a întreține în mod corect panourile, tot ce ai nevoie este, de cele mai multe ori, o lavetă moale și aceeași soluție pe care o folosești la spălarea geamurilor atunci când faci curățenie. 

● Pot fi personalizate și nu poluează

Din nou, intervin experții în domeniu și ne spun că există posibilitatea ca panourile solare să fie personalizate sau ajustate în funcție de cerințele utilizatorului. De asemenea, nu trebuie să mai adăugăm că nu poluează, ceea ce înseamnă că ai grijă de mediul înconjurător și pentru generațiile viitoare. 

Cum se face în mod corect întreținerea panourilor solare

Aminteam ceva mai sus despre întreținerea ușoară a panourilor solare. Nu este nimic complicat.
 Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este curățarea acestora de praful care se depune pe ele. O cârpă moale, o soluție de curățat geamuri obișnuită – nu una abrazivă sau corozivă, reprezintă tot echipamentul de lucru de care ai nevoie. Bine, și de ceva curaj să te urci pe acoperiș, dar nu este chiar atât de complicat, nu? Nu este nevoie să te urci în fiecare săptămână pentru aceste operațiuni de întreținere, dar nici să uiți pur și simplu de ele nu este indicat. Evident, totul depinde de zona în care locuiești, de traficul de pe stradă și de cantitatea de praf aflată în aer.
Trăim într-o tară cu climă temperată, așa că toamna vei avea de-a face cu frunze uscate, care trebuie și ele îndepărtate. Ignorarea lor va duce la acumularea unor cantități mari pe panouri și astfel razele soarelui să fie blocate, ceea ce va afecta suprafața utilă, dar și confortul tău.  
În fiecare an trebuie să se facă și verificarea izolației țevilor, de la colector la boiler, pentru că acestea au de suferit din cauza temperaturilor ridicate. De asemenea, și razele ultra violete pot avea o acțiune foarte corozivă și agresivă. Din doi în doi ani se recomandă și verificarea valorilor pH-ului și a antigelului, iar în acest caz chiar ai nevoie să apelezi la o echipă de specialiști. 

Alege ce este mai bun pentru locuința ta, dar niciodată nu te grăbi atunci când o faci. Cere mai multe detalii și vezi ce produs ți se potrivește mai bine, și apoi, alege să gândești și pentru viitor!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!