Cum alegi un calorifer și cum îl întreții corect?

Cum alegi un calorifer și cum îl întreții corect?
O casă plină de căldură iarna, și dacă se poate și cu costuri nu prea ridicate, este dorința tuturor. De aceea, sistemul de încălzire al locuinței trebuie tratat cu maximum de responsabilitate. O alegere bine făcută de la început, te scapă de multe neplăceri și incidente neplăcute, iar confortul nu va avea de suferit. 
 

Calorifere pentru locuința ta

Nu putem vorbi despre sistem de încălzire fără să menționăm caloriferele, cu care ne-am obișnuit atât de mult încât nici nu le mai observăm prezența. În funcție de materialul din care sunt fabricate, avem de ales dintre calorifere din fontă, calorifere otel sau calorifere aluminiu. Fiecare dintre ele are parte atât de avantaje, cât și de unele puncte mai slabe, pe care ți le vom prezenta mai jos, pentru ca tu să faci cea mai bună alegere în funcție de cerințele familiei tale.

Există sau nu cel mai bun calorifer?
Cu siguranță cel mai bun calorifer este cel care răspunde în mod afirmativ la cele mai multe dintre necesitățile tale și ale familiei tale, și depinde foarte mult și de dimensiunea camerei pe care vrei să o încălzești, de sistemul de încălzire, de termoizolația casei, precum și de bugetul alocat pentru el. De aceea am decis să îți prezentăm, pe scurt, acele avantaje și dezavantaje despre care îți aminteam mai sus.
 

Calorifere din aluminiu

Există multe persoane care preferă calorifere aluminiu pentru locuința lor, și nici nu putem reclama faptul că nu am avea o oferă generoasă.
Sunt multe avantajele pe care aceste calorifere le oferă, și printre cele mai cunoscute se află și faptul că sunt cele mai ușoare, transportul, dar și montajul se realizează rapid, nu există pericolul să apară pete de rugină, consumul este mic, iar prețurile accesibile. De asemenea, dacă se acordă atenția necesară la operațiunile de curățare și întreținere a acestora, au o durată mare de viață, care ajunge chiar și la 20 de ani. Pentru că ne interesează și cum se încadrează în amenajarea camerei, răspunsul este că pot fi folosite cu succes deoarece nu creează un disconfort vizual. 
La capitolul dezavantaje, cel mai important ar fi vulnerabilitatea la șocuri și faptul că se pot deforma ușor. Din păcate, se răcesc mai repede, și spre deosebire de cele din fontă, sunt ceva mai zgomotoase. Pentru a se încălzi în mod corect, aerisirea lor periodică este obligatorie. 
 

Calorifere din fonta

Deși nu mai sunt atât de populare, sunt unele persoane care le consideră indispensabile pentru confortul ridicat al locuinței. Sunt acele calorifere care excelează la durata de viață ce trece de 30 de ani. De asemenea, au poate cea mai bună rezistență la lovituri, șocuri sau coroziune și sunt ideale pentru încălzirea camerelor de mari dimensiuni. Chiar și după ce s-a oprit centrala termică, acestea rețin și emană pentru mai mult timp căldura. Spre deosebire de caloriferele din aluminiu, sunt silențioase și nici nu este nevoie să fie aerisite. 
Din păcate, și dezavantajele sunt unele destul de semnificative. Astfel, avem de a face cu radiatoare foarte grele și voluminoase și este nevoie să fie vopsite periodic. Este o operațiune destul de dificilă, deoarece nu se pot manevra ușor, în primul rând din cauza greutății. Același dezavantaj apare și când vine vorba despre curățarea lor. Cât despre aspectul lor, acesta cu siguranță nu este unul prea atrăgător, și cu greu se integrează în modul în care este aranjată camera. Din punct de vedere al costurilor, sunt mai scumpe, se încălzesc mai greu și au parte de un consum mai mare. 
 

Calorifere din otel

Fără îndoială că avem de a face cu o variantă foarte populară, pentru că avantajele sunt foarte numeroase. Astfel, prețul lor este unul accesibil, se potrivesc de minune cu centralele termice de apartament, rezistă la temperaturi mari ale apei, sunt ușor de transportat, manevrat și montat. De asemenea, caloriferele din oțel se încălzesc rapid, și la fel de rapid fac și distribuția căldurii în locuință. Au un aspect plăcut, există multe modele pe piață, așa că pot fi folosite practic în orice încăpere. Pentru că sunt mici și subțiri, se pretează foarte bine pentru calorifere baie, unde spațiul disponibil este de obicei mai limitat. 
Din păcate, a venit și rândul dezavantajelor. Caloriferele din oțel nu excelează la capitolul durată de viață – maxim 10 ani, este nevoie ca apa din calorifere să fie tratată, puterea lor de încălzire este mai mică, iar elemenții se înfundă destul de rapid. 
 

Cum se face corect întreținerea unui calorifer

Pentru buna funcționare a unui calorifer, o durată mai mare de viață și un confort sporit, trebuie să ai grijă și la operațiunile de curățare și întreținere ale acestuia. Specialiștii sunt de părere că pentru a face și unele economii, este nevoie ca fiecare dintre ele să fie dotat cu un robinet calorifer termostatic, la care se adaugă și existența unui termostat. 
Sfaturi pentru întreținere:

Aerisește corect și periodic

Anual înainte de începerea sezonului rece, caloriferele trebuie aerisite foarte bine, dar și curățate așa cum trebuie. Procesul de aerisire este esențial pentru o încălzire uniformă, în caz contrar, pot crește costurile din cauza unei utilizări mai de lungă durată care să compenseze funcționalitatea neconformă. Semnele care ne indică faptul că trebuie să aerisim caloriferele: 
- au fost făcute la centrala termică ce au dus la scăderea presiunii din calorifere
- pe suprafața caloriferului există porțiuni reci, nu se încălzește uniform
- caloriferele emit zgomote neobișnuite de funcționare
Dacă apar aceste situații, trebuie să eliminați aerul captat in interiorul caloriferelor.
Pași necesari de urmat:
1. Centrala termică trebuie să fie oprită
2. Trebuie închis robinetul de tur și apoi robinetul de retur pentru a opri alimentarea cu apă
3. Poziționează corespunzător un vas sub calorifer pentru a colecta apa eliminată
4. Poți deschide robinetul de aerisire
5. Deschide ușor robinetul de retur, când apa va fi eliminată constant în mod lin, aerul a fost eliminat și poți deschide și robinetul de retur
6.La terminarea operațiunii, verifică dacă tot aerul a fost eliminat și suprafața caloriferului este încălzită uniform

Nu amplasa piese de mobilier în fața caloriferelor

Chiar dacă te-ai plictisit de vechea amenajare a pieselor de mobilier și vrei o schimbare, nu le așeza pe acestea în fața caloriferelor, deoarece aerul cald nu va circula așa cum trebuie, iar camera nu se va putea încălzi corect. 
Nu este recomandată nici acoperirea caloriferelor cu perdele groase sau draperii.
Nu uita nici de curățarea interioară periodică a radiatoarelor, pentru care recomandăm un specialist în domeniu, în timp ce partea exterioară poate rămâne în sarcina ta!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!